Sinzer news

Aanbod impactmeting sociaal ondernemers

Posted by Emma Verheijke on Feb 24, 2017 9:30:39 AM
Find me on:

SocialImpactFactory.png

Als sociaal ondernemer krijg je steeds vaker de vraag wat voor maatschappelijke waarde je creëert. Je klanten willen graag weten wat je nu precies doet, maar ook gemeenten en fondsen willen meer inzicht voordat ze investeren. En niet onbelangrijk: het is voor jezelf prettig om dit inzicht te hebben om jouw maatschappelijke impact verder te vergroten. Maar het antwoord op de vraag ‘Wat is jouw maatschappelijke impact?’ is vaak nog niet zo makkelijk. Daarom biedt Sinzer samen met Social Impact Factory een traject om sociale ondernemingen te helpen hun maatschappelijke impact beter te meten en begrijpen.

Download de brochure

Waarom investeren in het meten van je maatschappelijke impact?

  • Managementinformatie: inzicht krijgen in je maatschappelijke meerwaarde en daarop kunnen sturen om prestaties te verbeteren door negatieve impact te verminderen en positieve impact verder te vergroten;
  • Verantwoording: eenduidig verantwoording afleggen over bereikte maatschappelijke impact;
  • Marketing & Communicatie: beter maatschappelijke missie en meerwaarde over het voetlicht kunnen brengen richting (potentiële) klanten en andere stakeholders;
  • Financiering aantrekken: je maatschappelijke impact onderbouwd kunnen aantonen helpt om in gesprek te komen met (potentiële) financiers.

Eerste pilot

Ook de Social Impact Factory en de gemeente Utrecht zien het belang van impactmeting toenemen. Om deze reden is samen met Sinzer in 2016 een pilot uitgevoerd. Deze pilot had als doel het ontwikkelen van een laagdrempelige, goedkope en semi-gestandaardiseerde manier voor sociaal ondernemingen om maatschappelijke impact te meten.

Met een aantal sociaal ondernemers (Specialisterren, Food for Good, i-did_slow fashion en Taal doet Meer) is ten eerste als projectgroep een template voor impactmeting ontwikkeld. Met de template konden deze sociaal ondernemers maatschappelijke impact meten op drie domeinen:

  • arbeidsparticipatie
  • sociale inclusie
  • duurzaamheid (milieu) 

De resultaten van de eerste pilot zijn veelbelovend. Ondanks de kleine schaal van de pilot ervaren de ondernemers dat de resultaten zowel onderbouwing en "bewijs" bieden van hun claims, maar ook nieuwe inzichten en aanknopingspunten voor verder onderzoek. Eén van de ondernemers: "het geeft inzicht en tegelijkertijd komen er ook nieuwe vragen omhoog". De eerste pilot diende ook om de indicatoren en vragen te toetsen en heeft een aantal verbeterpunten opgeleverd die in een nieuwe versie van het template zijn verwerkt .

Doe jij mee in de volgende ronde?

Wil jij aan de slag met het meten van je sociale impact op één of meerdere van de bovenstaande thema’s? De Social Impact Factory stelt dit template beschikbaar aan een grotere groep sociaal ondernemers die een impactmeting willen doen. Door het gebruiken van dit template is een deel van het denkwerk van een impactmeting, namelijk het definiëren van indicatoren, reeds uitgevoerd. Let wel: iedere onderneming is anders. Je zal ook zelf tijd en geld moeten investeren. Maar wel een stuk minder dan wanneer je met een eigen traject met impactmeting aan de slag gaat.

Meer weten over wat dit behelst, oplevert en kost? 

Bekijk dan de brochure via onderstaande knop:

Download de brochure

 

Aanmelden?

Aanmelden kan via de link in de brochure, of rechtstreeks via onderstaande knop:

Aanmelden

 

 

Topics: Social impact, Social enterprise, Social impact management, maatschappelijke impact, social impact framework, social business, impactmeting, maatschappelijke waarde, sociale onderneming

We love to send you updates!

Once a month we send out a newsletter covering 

  • Impact measurement news & events 
  • Improvements on our software patform
  • New case studies

Subscribe to Email Updates

Recent Posts

Posts by Topic

see all