Sinzer news

Lees de maatschappelijke Business Case 'Vroeginterventie en vindplaatsgericht werken op school en kinderopvang'

Posted by Vincent Belgraver on Mar 23, 2017 4:17:02 PM
Find me on:

Logo gemeente Nijmegen.png 

In opdracht van Gemeente Nijmegen ontwikkelt Sinzer diverse maatschappelijke Business Cases (mBC’s), waarin verschillende thema’s uit het ‘sociaal domein’ centraal staan. De Gemeente gebruikt deze mBC’s onder andere om beleidskeuzes te onderbouwen en/of tot inzichten voor nieuw beleid te komen. De centrale vraag daarbij is steeds hoe de beschikbare zorg en ondersteuning zo goed mogelijk kan aansluiten op de behoeften van mensen, terwijl het beschikbare budget zodanig wordt ingezet dat de beoogde kosteneffectieve en kostenefficiënte werkwijze kan worden gerealiseerd. 

Uit preventief oogpunt zet de gemeente Nijmegen in op vindplaatsgericht werken, met als doel problematiek op deze manier tijdig(er) te signaleren waarna eventuele benodigde interventies snel kunnen worden ingezet. ‘De School Als Vindplaats’ (DSAV) en ‘Passende Kinderopvang’ zijn twee lopende innovatietrajecten waarin het vindplaatsgericht werken en vroeginterventie op school en kinderopvang centraal staan.

Samen met diverse partijen uit zorg en onderwijs (inclusief kinderopvang) en de Gemeente Nijmegen heeft Sinzer een mBC ontwikkeld om inzicht te krijgen in de te verwachten brede maatschappelijke en financiële effecten als gevolg van het investeren in vroeginterventie en vindplaatsgericht werken. Bestaande casussen binnen DSAV en PKO zijn daarbij als uitgangspunt genomen. Aan de hand van een analyse van de bestaande casuïstiek is onder andere in kaart gebracht welke kostenbesparingen er naar verwachting kunnen worden gerealiseerd door vroeginterventie, bijvoorbeeld doordat het ‘reguliere’ (en vaak duurdere) zorgpad voor een deel van de casussen wordt voorkomen.

Naast inzicht in het te verwachten maatschappelijk rendement, heeft de mBC ook geleid tot meer zicht op de rolverdeling in het preventieve veld en zijn er enkele randvoorwaarden geformuleerd waaraan moet worden voldaan om het verwachte maatschappelijke rendement te kunnen realiseren. Onderwerpen zoals ‘regievoering’ en de samenwerking tussen ketenpartners kwamen daarbij uitvoerig aan de orde. Inmiddels is er een vervolgtraject gestart waarin onder andere wordt toegewerkt naar een praktische uitwerking van deze randvoorwaarden. Dit traject begeleidt Sinzer in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut.

Benieuwd naar de uitkomsten van de maatschappelijke Business Case? Het volledige rapport, waarin ook een samenvatting van de belangrijkste uitkomsten is opgenomen, kunt u downloaden via onderstaande knop. Heeft u vragen over dit rapport of wilt u meer weten over maatschappelijke Business Cases in het algemeen? Neem dan contact op met Emma Verheijke (emma@sinzer.org / 06 – 54 39 73 63).

Download rapport

Topics: Maatschappelijke business case, gemeente, maatschappelijke impact, sociaal domein, gemeente nijmegen

We love to send you updates!

Once a month we send out a newsletter covering 

  • Impact measurement news & events 
  • Improvements on our software patform
  • New case studies

Subscribe to Email Updates

Recent Posts

Posts by Topic

see all