Sinzer news

Pensioen Pro kondigt samenwerking tussen PGGM en Sinzer aan

Posted by Vincent Belgraver on Sep 1, 2016 10:28:27 AM
Find me on:

In onderstaand bericht op de website van Pensioen Pro werd de samenwerking tussen pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en Sinzer gisteren publiekelijk aangekondigd.

 ***

PGGM gaat maatschappelijke impact registreren op nieuw platform

PGGM gaat samenwerken met advies- en softwarebedrijf Sinzer om beter inzicht te krijgen in de maatschappelijke impact van beleggingen.

Bij impactbeleggen kijken beleggers behalve naar het financiële rendement ook naar de positieve impact op maatschappij en milieu. Steeds meer grote pensioenfondsen overwegen impactbeleggingen. Een probleem is dat er geen gestandaardiseerde manieren zijn de impact te beoordelen en te meten.

Platform

‘De samenwerking met Sinzer maakt het mogelijk impactdata die bedrijven rapporteren beter bij te houden’, zegt Cedric Scholl, trainee bij PGGM. ‘Sinzer heeft een platform ontwikkeld dat wij daarvoor kunnen gebruiken.’

Sinzer, gevestigd in Amsterdam, werkte niet eerder voor pensioenfondsen. Het bedrijf met acht werknemers heeft voornamelijk goede doelen en family offices als klanten. Het adviesbureau komt voort uit Noaber Foundation van ondernemer Paul Baan. Bij die sticthing was behoefte de sociale impact van beleggingen beter meetbaar te maken.

Indicatoren

‘De indicatoren om de impact te meten, bepaalt PGGM zelf’, zegt Scholl. ‘Denk aan vermindering CO2-uitstoot of de hoeveelheid water die is bespaard door een nieuwe technologie.’ Voor veel zaken zoals betere gezondheidszorg en een gezondere voedselproductie heeft PGGM wel indicatoren, maar kunnen bedrijven soms de gevraagde data nog niet leveren.

In meer financieel georiënteerde systemen worden zaken vaak omgerekend naar euro’s. ‘Wij doen dat niet, omdat de waarden die je koppelt aan waterbesparing of het toegankelijker maken van medische zorg subjectief zijn’, aldus Scholl.

Oplossingen

PGGM is bezig met stroomlijning van de rapportage van impactdata. Daar wil de pensioenbelegger de komende jaren zo’n veertig bedrijven bij betrekken die van PGGM het stempel 'oplossing' hebben gekregen. Die ondernemingen hebben een positieve invloed op milieu, water, voedsel of gezondheid. Dat zijn de speerpunten van het impactbeleggingsbeleid van PFZW.

In deze bedrijven steekt PGGM meer geld dan het op grond van de index zou doen. Voor PFZW belegt PGGM zo’n €1 mrd in dit soort impactvolle bedrijven. Dit zijn alleen de beursgenoteerde ondernemingen. In totaal heeft PGGM circa 150 beleggingen in oplossingen. Samen hebben die een gezamenlijke waarde van €9 mrd.

Impactbeleggen en de meting van de impact gaat een steeds belangrijker rol spelen in het beleggingsbeleid van PGGM. In 2020 wil de uitvoerder circa €20 mrd hebben belegd in ondernemingen met een positieve maatschappelijke impact.

***

Wilt u meer weten over hoe PGGM de Sinzer software gebruikt? Meld u dan aan voor het evenement 'Let's Go Social!' op 15 september, ter gelegenheid van ons 2-jarig bestaan. Gert-Jan Sikking, Senior Adviser Responsible Investment bij PGGM, zal daar zijn ervaringen delen. Meer info en aanmelden via onderstaande link.

Let's Go Social! - info en aanmelden

 

Topics: Impact investing, impactmeting, pensioenfonds

We love to send you updates!

Once a month we send out a newsletter covering 

  • Impact measurement news & events 
  • Improvements on our software patform
  • New case studies

Subscribe to Email Updates

Recent Posts

Posts by Topic

see all